В продължение на два дни в културния комплекс Сердика се провежда първият античен фестивал, който ни показва как е изглеждала столицата ни по времето на император Константин Велики.

Годината е 306-а. На власт идва един от последните владетели на Римската империя - Константин Велики.

"Сердика е моят Рим", казвал императорът, който искал да превърне града ни в своя столица, но за съжаление не го направил.

По това време армията е съставена от наемници. Филотей е водач на готите - както казва - граничарите на Римската империя.

Филотей - племето готи: Много често като им позакъснеят заплатите, обръщат мечовете и на другата страна и ходят сами да си ги вземат, но в нашия случай всичко е нормално, ние сме дошли тук да подсигурим периметъра, все пак ви трябват и действащи военни сили, покрай императора са по-лъскавички, обаче не толкова функционални в бой, така че - няма страшно, тук сме.

Тук са и римските центуриони.

Александрус Контрирус Максимус - римски центурион: Когато до теб са застанали твоите бойни другари, когато се сблъскат двете щитови страни, усещането не може да се опише, трябва да се изживее просто.
Сатрес - племето траки: Това са леката войскова част на траките, въоръжени с щит и и няколко леки копия, и разбира се мечът.

Освен войници, днес по улиците на Сердика имаше и благородници.

Пробианус - сенатор: Като сенатор обичам да си стоя на вилата в провинцията, но се налага да изпълнявам нарежданията на императора.

Столичани могат да бъдат граждани на Римската империя поне за още ден.