Антикорупционната комисия поиска конфискация на имущество за близо 2 милиона и 400 хиляди лева на Трайчо Трайков. Искането е внесено в Софийския градски съд, съобщиха от комисията за "По света и у нас". Пред наш репортер бившият икономически министър в кабинета "Борисов 1" заяви, че може да докаже произхода на парите си.

Проверката на доходите на Трайчо Трайков през последните 10 години и на имуществото му започна в началото на 2017-а, след като той беше привлечен като обвиняем по разследването за приватизацията на по-ниска цена на държавния дял в EVN. Антикорупционната комисия установи, че Трайков не може да докаже произхода на доходи в размер на 2 милиона и 400 хиляди лева. Тогава той поиска удължаване на срока за възражение, за да предостави документи за доходи в чужбина.

Трайчо Трайков: Не беше удължен срока, но аз в срока за възражението дадох всички необходими документи за доходи, които те биха могли да нямат. Не получих никаква обратна връзка от комисията. Нито потвърждение, нито някаква оценка или допълнителни искания.

От Комисията коментираха за "По света и у нас", че част от документите, които Трайков им е предоставил са приети, други са отхвърлени. Така окончателния иск е за конфискация на имущество и активи в размер на 2 милиона 372 хиляди и 4 лева и 55 стотинки. Запорираното в момента негово имущество, акции и сметки е за близо 1 милион и 600 хиляди лева. Последната дума ще има съда. Делото вече е разпределено на 4-ти състав в Гражданското отделение на СГС.