НОВИНИ

Антимафиоти разбиха международна група за производство на фалшиви цигари

Група за производство на фалшиви цигари, действала на територията на Европейския съюз, е разбита след разкритие на българските антимафиоти. В началото на лятото ГДБОП подава първата информация на Европол, който координира операцията. Тя е проведена от ГДБОП съвместно със службите на Австрия, Унгария, Словакия и Белгия. Задържани са 16 души, 3-ма от тях българи. Лидер на групата е австрийският гражданин Едуард Табаев, който е от грузински произход.

Явор Симов
от Явор Симов
18:54, 28.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
антимафиоти разбиха международна група производство фалшиви цигари

През месец май тази година в ГДБОП постъпва оперативна информация, че австрийски гражданин иска да закупи машини и консумативи за производство на цигари.

гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: В средата на месец юли въпросните машини бяха закупени, бяха натоварени на камион и поеха в посока вътрешността на Европа.

Българските служби влизат във връзка с колегите си от партньорски служби и установяват, че купувачът е австрийският гражданин Едуард Табаев, който вече е засичан за подобна дейност през 2015 г. в Белгия. Оперативната информация за него сочела, че производството и контрабандата на цигари е основната му дейност и има няколко фабрики на територията на Европа. При взаимодействието на службите се установява, че камиона с машината е скрит в склад в Будапеща.

гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: При влизането във въпросния склад фабриката беше намерена в работен режим.

На място са арестувани 4-ма работници от молдовски произход. Задържан е и Едуард Табаев с трима негови съучастници. Същият ден съвместно с австрийските служби е разбита и втората фабрика в предградията на Виена. Там са арестувани трима българи, един белгиец, двама сърби и двама черногорци - всичките работници. Няколко дни по-късно е ударен и склад на групата в Словакия, където е съхранявана готова продукция.

гл. комисар Георги Костов - главен секретар на МВР: В резултат на тези оперативни мероприятия е неутрализирана ОПГ от 16 члена - до момента задържани.

Крайният резултат е 17 тона незаконен тютюн, 565 мастърбокса готови цигари от известни марки, четири машини за производство на цигари и много консумативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов за Кристалина Георгиева: Тежко, но необходимо решение
Даниел Митов за Кристалина Георгиева: Тежко, но необходимо решение
Балканска култура и скара на “Благоевград мези”
Балканска култура и скара на “Благоевград мези”