НОВИНИ

Антимафиотите във Варна разбиха печатница за производство на фалшива валута

Над 1 милион и 350 хиляди фалшиви долара и печатница за производството им разкриха антимафиотите във Варна. Банкнотите са били с изключително високо качество и не са разпознавани от банкомати и броячни машини като фалшификати. На този етап няма данни доларите да са разпространявани. Образци от тях ще бъдат дадени за изследване в лабораториите на Европол и Сикрет сървиз. Трима души са задържани. Това е втората печатница за фалшиви пари, разкрита по черноморското ни крайбрежие в рамките на две седмици.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 05.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Варненската печатница за изключително качествени фалшиви долари е разкрита в добре шумоизолиран гараж на скъпа вила в местността Евксиноград.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор: Бяха намерени отпечатани и изготвени в различна степен на завършеност банкноти в номинал от 100 щатски долара, като общата сума, общия сбор на банкнотите, които намерихме и иззехме възлиза на над 1 милион и 350 хиляди щатски долара.

В гаража е открита още висококачествена машина за офсетов печат и печатна смес, която имитира магнитно мастило, което прави фалшивите банкноти изключително трудно отличаващи се от истинските.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор: Т.е. тези банкноти трудно биха били разпознати дори от банкомати или от едно преброяващо устройство, което би следвало да отчита неистинските банкноти.

Според неофициални източници, най-вероятно тези фалшиви долари са били подготвяни да се пуснат в обръщение чрез банкомати, които приемат банкноти и заверяват сметки. Според анализи на служби като Сикрет сървиз, Европол и Интерпол това най-често се случва в големи мегаполиси като Истанбул, туристически дестинации като Тунис, курортите по островите в Индийския океан, Филипините и Индонезия.

Обикновено фалшификаторите създават дружества в Офшорни зони и по този начин захранват техните сметки. Варненската печатница е разкрита след получена в ГДБОП оскъдна оперативна информация.

;
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Сочеше, че лица от гр. Варна се занимават с производство на фалшива валута и фалшиви документи.

Антимафиотите от отдел "Фалшификати" започват да работят, но не засичат на пазара фалшиви банкноти, по чийто следи да тръгнат. Фалшификаторите обаче допускат няколко грешки.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Едната от тях беше, че с помощта на куриерски фирми пристигаха част от материалите, които са необходими за производство на тези фалшиви документи и фалшиви долари.

Така разследващите проследяват две пратки - едната е на специална хартия, а другата на специфично мастило, което печатарската индустрия у нас не използва. В гаража, където е разкрита печатницата намират още фалшиви защитни холограми за различни документи и знаци на Морска администрация, МВР, дори и на ГДБОП.

У нас това е втората печатници за висококачествени фалшиви долари, която е разкрита. Първата беше намерена в пловдивско през 2003-та година. Машината от нея е предоставена на Европол и все още се ползва от лабораторията, която изследва фалшиви парични знаци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на майките на деца с увреждания прерастна в автошествие
Протестът на майките на деца с увреждания прерастна в автошествие
​Кандидатите за поста на Меркел вече са 12
​Кандидатите за поста на Меркел вече са 12