Комисията за защита на конкуренцията се обяви срещу въвеждането на максимална цена за преминаване на автобуси през автогарите у нас. Предложението е на Министерството на транспорта. Жалбоподател в антимонополната комисия е Централната автогара в София.

© БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че въвеждането на максимални цени за преминаване през автогарите ще ограничи конкуренцията у нас. Нова методика на Министерството на транспорта предлага да бъдат въведени прагове от 16 лв.,14 лв. и 12 лв. за първа, втора и трета категория автогари. Срещу този проект се обявяват обаче от Централната автогара в София, където договорената към момента цена за преминаване с превозвачите е 18 лв.

В свое становище от Министерството на транспорта твърдят, че не искат да ограничават конкуренцията, а напротив - да създадат по-конкурентни правила за превозвачите. "Фиксирането на максимални цени за ползване на автогари е необходимо, тъй като има категоризирани автогари, които предоставят автогарови услуги срещу необосновано високи цени", категорични са от ведомството.

В подкрепа на новите цени се обявяват и превозвачите. Въпреки това от антимонополната комиисия са категорични, че непазарното определяне на цените, тоест въвеждането на таван, ще ограничи конкуренцията и автогарите няма да имат стимул да подобряват предлаганите от тях услуги.

В своята практика до този момент, КЗК винаги се е обявявала срещу въвеждането на ценови ограничения. Не винаги обаче институциите се съобразяват със становището на ведомството.