Бурни антиправителствени протести на опозицията в Албания. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу хиляди демонстранти, които се опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет в Тирана. Искането е за оставка на премиера Еди Рама по обвинения в корупция. Съобщава се за двама ранени полицаи и четирима демонстранти с дихателни проблеми.

Камъни и димки полетяха към правителствения комплекс в Тирана, десетина демонстранти успяха да проникнат във вътрешността, но бяха изтласкани обратно от силите на реда. Ситуацията е извън контрол, обяви Лулзим Баша, лидер на опозиционната дясноцентристка Демократическа партия.

© EPA / БГНЕС

Според него полицията е допуснала демонстрантите да доближат сградата, за да ги подтикне към насилие и така премиерът Еди Рама да може да обвини опозицията. 54-годишният министър -председател кара втори мандат на поста от 2017 г. Снощи той обяви, че днес няма да е в Тирана.

Лулзим Баша - лидер на Демократическата партия: Албания е в дълбока политическа и икономическа криза. Съюзът между престъпници и политици доведе до пленяване на държавата.

Петпартийната албанска опозиция настоява за служебен кабинет, който да организира предсрочни парламентарни избори.