НОВИНИ

Белгия и Франция по следите на терора

Полицейска операция в белгийския град Кортрейк във връзка с осуетения атентат във Франция и обвинения вчера 34-годишин предполагаем джихадист Реда Крике. Оръжия и експлозиви не бяха открити. Докато излизат подробности за разкрития заговор стана ясно, че до дни Белгия вероятно ще екстрадира във Франция единствения оцелял от парижките атентати през ноември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:54, 31.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Армия и полиция извършиха обиски в белгийското градче Кортрейк до френската граница. Обвинения снощи за осуетения терористичен удар във Франция Реда Крике бе задържан на 24 март край Париж. Той е съден в Белгия за тероризъм и вероятно се е сражавал за Ислямска държава в Сирия. Като част от неговата мрежа в Белгия бяха обвинени още двама души, задържани в петък. Друг съучастник на Крике бе арестуван в неделя в Ротердам.

В дома на Крике във Франция е открит внушителен арсенал. Според френското правосъдие уликите сочат неминуема терористична заплаха и заговор в напреднала фаза.

Франсоа Молен - прокурор на Париж: Въпреки, че не е установена конкретна мишена, всичко сочи, че откриването на това скривалище е предотвратило изключително жесток акт на терористична мрежа, готова за действие. Доказват го оръжия, експлозиви, нови телефони, за координиране изпълнението на престъпни планове, както и откраднати паспорти за укриване на самоличност и свободно движение във Франция и Европа.

Единственият оцелял от парижките атентати през ноември Салах Абдеслам може да бъде прехвърлен във Франция до няколко дни, прогнозира защитата.

Седрик Моас - адвокат на Абдеслам: Потвърждавам, че Салах Абдеслам е съгласен да бъде предаден на френските власти, той желае да работи с френските власти. Прехвърлянето може да се извърши много бързо, сега това не зависи от нас, а от белгийските власти.

Белгийското правосъдие трябва да се произнесе по европейската заповед за арест, издадена от Париж до утре, когато изтича 15-дневния законов срок след задържането. След нападенията в Брюксел Абдеслам прекрати сътрудничеството си с белгийското следствие и отказа да дава показания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Европол похвали България в борбата с корупцията и трафика на хора
Шефът на Европол похвали България в борбата с корупцията и трафика на хора
Международният трибунал в Хага оправда сръбския радикален лидер Войслав Шешел
Международният трибунал в Хага оправда сръбския радикален лидер Войслав Шешел