Антитерористична операция в Египет след нападането вчера над туристически автобус в близост до пирамидите в Гиза. Ликвидирани са 40 терористи.

Египетските сили за борба с тероризма са атакували екстремистки клетки, за които се твърди, че са планирали нападения срещу държавни институции, туристически обекти и храмове. При обиски са открити множество огнестрелни оръжия, боеприпаси и самоделни взривни устройства.

Операцията е проведена в Гиза и Синай. Не се уточнява дали ликвидирани терористи са участвали във вчерашното нападение срещу туристически автобус в района на пирамидите в Гиза. Все още никой не е поел отговорност за атентата, при който загинаха трима виетнамски граждани и един египтянин.

Това е първият атентат срещу туристи от юли 2017 г. насам. Мерките за сигурност в столицата Кайро са завишени. Заради нападението белгийски туроператори прекратиха полетите да египетската столица, но не и до основните курорти в страната. Миналата година Египет е бил посетен от малко над 8 млн. туристи, но тази цифра е далеч от близо 15-те милиона, посетители страната през 2010 г.