НОВИНИ

Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда

Бившият международен футболен съдия и настоящ шеф на областната дирекция по безопасност на храните в София Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда. Това съобщиха от прокурорското спецзвено „Антикорупция“. Според прокуратурата той е подпомагал фирмата, в която работи синът му, като е оказвал натиск върху конкурентите ѝ.

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 14.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В началото на октомври миналата година Генов разпорежда проверка на фирмен склад в Нови сад, където се съхранява отработена мазнина. Тя се употребява за биогориво и затова е изкупувана от заведения за обществено хранене. Генов разпорежда суровината да бъде иззета, въпреки че няма правомощия за това.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Целта на г-н Генов е била да допринесе най-общо казано за едно друго дружество, в което миналата година в рамките на няколко месеца е работил един от неговите синове.

При проверката, която е целяла да саботира конкурентната фирма, са иззети 8 180 литра отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони. Бившият футболен рефер е обвинен и за друго престъпление по служба. Месец по късно - на 4-и ноември, Генов издава ново разпореждане за проверка в склад на друг конкурент на фирмата на сина си, този път в Ботунец. От потърпевшото дружество обаче своевременно подават сигнал в Агенцията за безопасност на храните. Така изземането на продуктите е осуетено.

Освен тези два случая, Генов ще отговаря и за принуда - за това, че през октомври миналата година е опитал да накара фирма с чуждестранно участие да спре дейността си в София.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Г-н Генов е направил опит да принуди управителката на едно дружество, което е българско, но собственикът на капитала е чуждестранно дружество - да спре работа най-общо казано, за да може дружеството, в което работи сина му, да поеме този дял.

Този опит за принуда също е осуетен, след като чуждестранен гражданин се оплакал в холандското посолство. Обвиняемият Антон Генов не беше открит за коментар. Той е освободен под гаранция от 5 хиляди лева. Има забрана да напуска територията на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сюлейман Гьокче: Турция се опитва да намери баланс между свободите и сигурността
Сюлейман Гьокче: Турция се опитва да намери баланс между свободите и сигурността
Борисов: Не трябва да допуснем Европа на две скорости
Борисов: Не трябва да допуснем Европа на две скорости