НОВИНИ

Антонио Таяни пое официално председателството на Европейския парламент

Антонио Таяни от Европейската народна партия е новият председател на Европейския парламент. Той беше избран късно снощи измежду шестима кандидати след четири гласувания. Така Европейската народна партия поема ръководството и на трите ръководни институции на ЕС за следващите две години и половина. Днес евродепутатите избраха и 14 заместник-председатели и петима квестори.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:05, 18.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Новият председател на Европейския парламент Антонио Таяни от Европейската народна партия пое днес официално пост от предишния - социалдемократа Мартин Шулц. Таяни благодари на Шулц за това, че е повишил ролята на парламента и му пожела успех в германската политика.

Таяни е член на партията Напред Италия и е бил говорител на Берлускони. В миналото често е наричан Гласът на Берлускони в Брюксел. Бил е два пъти еврокомисар и зам.-председател на парламента.

След избирането си Таяни каза, че въпреки различията между политическите формации иска да е председател на всички европейски депутати. Той посвети победата си на сънародниците си, пострадали от земетресенията.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: "Аз не съм избран за премиер на Европа, ще бъда президент не само на мнозинството, а гарант за всички решения, които се взимат от парламента. Трябва ни силен парламент, който да работи добре с останалите институции".

Номинацията на Таяни стана повод за разпадане на голямата европейска коалиция в парламента между ЕНП и групата на социалистите и демократите. Италианецът беше избран с подкрепата на депутатите либерали и групата на консерваторите и реформаторите. Социалистите разчитаха на гласовете на зелените и обединената левица за своя кандидат Джани Питела. Българските евродепутати също останаха разделени в позициите си.

С Доналд Туск като председател на Европейския съвет, Жан Клод Юнкер като председател на Комисията и Антонио Таяни - на Европарламента ЕНП поема всички важни функции в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контраблокада при протести на гръцките фермери
Контраблокада при протести на гръцките фермери
Снегът спря товареното на зърно на Пристанище Варна
Снегът спря товареното на зърно на Пристанище Варна