НОВИНИ

Антониу ​Гутериш обеща да се бори със световните предизвикателства​

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш благодари на Съвета за сигурност на ООН за номинирането си за генерален секретар на организацията и обеща да се заеме с огромните предизвикателства пред света, обхванат от различни конфликти.

bnt avatar logo
от БТА
20:49, 06.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
антониу ​гутериш обеща бори световните предизвикателства​

"Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение", каза Гутериш в кратко изявление в португалската столица Лисабон, което повтори на различни езици, предаде Ройтерс. Той похвали работата на досегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, чийто втори мандат изтича в края на тази година.

"Чувствам смирение, когато мисля за огромните предизвикателства, които ни очакват, ужасяващата сложност на съвременния свят. Но смирение е необходимо и за да се служи на най-уязвимите, жертви на конфликти, на тероризъм, на нарушения на човешките права, бедност и несправедливостите по този свят", заяви 67-годишният Гутериш.

"Бях развълнуван, когато видях, че Съветът за сигурност е способен да вземе решение с единство и консенсус, и да направи това много бързо", подчерта Гутериш, цитиран от ДПА. Той благодари на Съвета за сигурност и на страните членки, че го номинираха с открита и прозрачен процедура.

Гутериш добави, че се надява консенсусът да се окаже символичен и да доведе до "бързи решения, каквито изисква обхванатия от конфликти свят, в който живеем". Той не отговори на въпросите на медиите. "Убеден съм, че със своя опит и личен подход (Гутериш) ще се справи с отговорността и ще придаде на (ООН) облик и глас", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС. Той добави, че номинираният от Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН може да разчита на подкрепата на Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вододайната зона на Гурмазово - застрашена от замърсяване
Вододайната зона на Гурмазово - застрашена от замърсяване
Спират асансьори без резговорни уредби
Спират асансьори без резговорни уредби