НОВИНИ

Антониу Гутериш призова Мианма да приеме обратно избягалите рохинги

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за по-голям международен натиск върху Мианма да създаде условия за безопасното завръщане на стотици хиляди мюсюлмани рохинги, които избягаха от страната след операции на армията срещу тях през август, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:57, 02.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
антониу гутериш призова мианма приеме обратно избягалите рохинги

През май ООН и Мианма постигнаха споразумение, за което ООН се надява в крайна сметка да позволи на хиляди рохинги да се завърнат безопасно и доброволно.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Този меморандум за разбирателство е първата стъпка по пътя към постепенното признаване на правата на хората. На този етап успяхме да получим тази отстъпка от Мианма. Да изпробваме искреността й и да продължим в посока към признаването на пълни права на хората.

Това каза Гутериш в бамбуков подслон в бежански лагер на югоизточното крайбрежие на Бангладеш.

Вчера той заяви, че е чул от рохинги „невъобразими разкази за убийства и изнасилвания“. След посещението си в бежански лагери в района на Кокс Базар в Бангладеш Гутериш написа, че стотиците хиляди рохинги мюсюлмани, намерили убежище там, искат „справедливост и да се завърнат благополучно у дома“.

;

Посещението на Гутериш идва 10 месеца, след като нападения от мюсюлмански екстремисти предизвикаха операция на армията, при която над 700 000 души от съставеното предимно от мюсюлмани етническо малцинство на рохингите бяха принудени да избягат в съседен Бангладеш. ООН определя действията на армията срещу рохингите като етническо прочистване, а Мианма отрича това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп е разговарял по телефона с новоизбрания мексикански президент
Доналд Тръмп е разговарял по телефона с новоизбрания мексикански президент
Денят на спортния журналист се отбелязва днес по света
Денят на спортния журналист се отбелязва днес по света