НОВИНИ

Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той беше посочен като ясен фаворит на всички 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН след днешното шесто поредно гласуване за кандидатите за генерален секретар на Организацията. Резултатът беше обявен от руския посланик в ООН Виталий Чуркин, който определи днешния консенсус на толкова ранен етап от процедурата по избор като историческо събитие за цялото съществуване на организацията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 05.10.2016
5143
Чете се за: 01:15 мин.
По света

За първи път от половин век насам в днешното гласуване участваха и двама кандидати от една и съща националност - новият официален кандидат на България Кристалина Георгиева и предишният - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според гласуването - Бокова е четвърта, а Георгиева осма. (вижте таблицата най-долу)

; ;

На днешното решаващо гласуване, което бе първо с цветни бюлетини, Антонио Гутериш събра 13 гласа окуражавам, нито един не окуражавам и само два без мнение. Нито една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Великобритания, Франция, Китай, Русия и Съединените щати не гласува с червена бюлетина, което би означавало, че възнамерява да наложи вето на португалския кандидат. След гласуването посланикът на Русия Виталий Чуркин благодари на всички кандидати за участието им в тази кампания и заяви, че СС оценява високо техните усилия.

Виталий Чуркин - постоянен представител на Русия в ООН: "Но днес след шестия пореден вот се разбра, че имаме напълно ясен фаворит и неговото име е Антонио Гутериш'.

Чуркин обяви още, че официалният вот на Съвета ще бъде утре сутрин в 17:00 ч. българско време. След това гласуване кандидатурата на Гутериш ще бъде предложена за одобрение и от Общо събрание на ООН.

Португалският политик Антониу Гутериш е роден през 1949 г. От 1992 в течение на 10 години той е депутат и генерален секретар на Португалската социалистическа партия. В периода 1999 - 2002 г. е премиер на Португалия. Бил е и председател на Социалистическия интернационал и Върховен комисар на ООН за бежанците.

Резултатите на двете българки, които участваха в днешната надпревара - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи 7 окуражителни гласа, 7 неокуражителни, включително от две държави постоянни членки и 1 без мнение. Новият официален кандидат на България Кристалина Георгиева е получила 5 окуражителни гласа, 8 "не окуражавам", сред които от 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу директора на Фонда за лечение на деца
Протест срещу директора на Фонда за лечение на деца
Училищна закуска за 40 стотинки
Училищна закуска за 40 стотинки