НОВИНИ

Антониу Гутериш: Светът страда от дефицит на доверие

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш започна днес речта си пред сесията на Общото събрание на световната организация с думите, че светът "страда от тежка форма на "разстройство, свързано с дефицит на доверие", предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:12, 25.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
антониу гутериш светът страда дефицит доверие

В речта си при откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и "крехкото" доверие в международните институции.

Гутериш каза, че демократичните принципи са "под обсада".

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП.

Гутериш подчерта, че сега, повече от всякога, се нуждаем от мултилатерализъм, тъй като светът става "все по-хаотичен", предаде Франс прес.

Откривайки шестдневните дебати на 193-те държави членки на световната организация, генералният секретар изтъкна още, че и в Съвета за сигурност на ООН разделенията са сериозни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обновено отделение в русенската болница
Откриха обновено отделение в русенската болница
Нетаняху: Израел ще продължи  да се бори с Иран и да си сътрудничи с Русия
Нетаняху: Израел ще продължи да се бори с Иран и да си сътрудничи с Русия