Десетки държави в целия свят отбелязват днес Деня на информираност за рядкото заболяване разслояване на аортата. Под мотото "Днес е добър ден" към кампанията се присъедини и плевенската кардиохирургия. Методите на лечение са изключително напреднали, но информираността сред хората е ниска в световен мащаб, казват медиците.

35 са оперираните пациенти с разслояване на стената на аортата само за година и половина в плевенската кардиохирургия. Заболяването на най-големия кръвоносен съд създава риск от разкъсване.

Проф. д-р Владимир Данов, началник на Клиника по кардиохирургия: Това заболяване е абсолютно животозастрашаващо и голяма част от пациентите не стигат до болнично лечение. Като рискови фактори за това на първо място се слагат артеро-склеротичните промени на аортата, като на второ място е недобре лекуваната хипертонична болест на сърцето.

Първият симптом на заболяването е силна пробождаща болка в гръдния кош и към гърба. Пациенти признават, че не са знаели нищо за заболяването преди да ги оперират.

Ваньо Тодоров, Русе: Никога не съм си мерил кръвното, нито съм пил хапчета, не съм ходил на кардиолог. Мислех си, че всичко е наред просто, но се оказа, че не е точно така.

До месец в плевенската кардиохирургия ще бъдат въведени нов тип инвазивни процедури за имплантиране на специален стенд.