Австрийският премиер Себастиан Курц посрещна британския си колега Тереза Мей в Залцбург на годишния музикален фестивал. Форумът традиционно предоставя възможност за изява не само на оперни певци, но и на политици. Така културната програма допълва работните разговори - особено сега, когато страната е ротационен председател на ЕС. Двамата премиери обсъждат Брекзит, а в словото си за откриването президентът на Австрия отбеляза, че "без ЕС всяка страна става играчка на големите сили".

В Залцбург това е традиция - австрийският политически елит съчетава посещението на музикалния фестивал с политически срещи. Канцлерът обсъди с премиерите на Естония и Чехия бюджета на Европейския съюз, миграционния въпрос и стратегията за Западните Балкани.

В същото време външният министър Карин Кнайсл разгледа с македонския си колега евро-атлантическата интеграция на Скопие като принос за стабилизацията на целия балкански регион.

Преди културната кулминация се случи политическата - Курц разговаря с Мей за избягването на "твърд Брекзит". Тя изрази надежда за "взаимоизгодни отношения" след това.

© БТА

На тържественото откриване президентът на Австрия призова за повече страст към Европа, но без театралност.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Представителите на стария камбанариен национализъм, чиято перспектива стига само до собствената държавна граница, усещат насрещен вятър. Нека се защитим от доброволното превръщане на великана в множество малки джуджета. Понеже обаче съм реалист, знам че провалът винаги е възможен.

В този час в Залцбург политиката вече е отстъпила пред културата. На сцената на музикалния фестивал се представя нова интерпретация на "Вълшебната флейта" на Моцарт.