Ученикът, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на свобода под надзора на Детска педагогическа стая. Това реши Апелативният специализиран съд. Прокуратурата настояваше момчето да бъде в изолирана среда.

Мотивите на тримата съдии са, че момчето съвсем скоро е навършило 16 години и трябва да му се даде шанс като остане при семейството си и посещава училище. Съдът е приел, че са събрани достатъчно доказателства за това, че ученикът се е радикализирал, бил е обработван от вербовчик на терористична организация "Ислямка държава" и се е подготвял да изпълни поставена от него задача.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Трябва да ви кажа, че са намерени взривни вещества и взривни устройства по обем и брой несъпоставими с нито един казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого, дори на родителите в деня, когато са извършени действията по претърсване и изземване. Отделно от това са намерени сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице, непълнолетно, е подготвял терористичен акт. Отделно от това са намерени видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока. Считаме, че към настоящия момент продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани.

Прокурор Милева подчерта, че за прокуратурата 16-годишното момче е жертва на вербовчиците от терористичната организация Ислямска държава.

Пред съда имаше две алтернативи - едната беше да прецени, че психолози и психиатри ще работят с детето в изолирана среда, както искаше прокуратурата.

Апелативният специализиран съд прецени, че е най-добре момчето да продължи да живее със семейството си, да ходи на училище и с него да се работи в семейната му среда.