Агенция "Пътна инфраструктура" води разговори със Столична община относно плащането на пътни такси за Северната скоростна тангента. Тя е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и Калотина. Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, информират от пътната агенция.

От АПИ напомнят, че винетките са за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място. Според нормативната уредба началото и края на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима.

Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима, уточняват от АПИ.