В студиото на "Денят започва" инж. Георги Златев от АПИ каза, че във връзка с предупрежденията за обилни снеговалежи, от пътната агенция са готови да работят в режим колкото е необходимо, така че пътищата да бъдат почистени и да бъдат проходими при зимни условия. Важно е и от страна на шофьорите да има отговорно отношение, така че да не се стига до сериозни инциденти, допълни инж. Златев.

На въпрос дали ще се повтори сложната обстановка в последните дни на 2016 г. на магистрала "Тракия" между Карнобат и Айтос, инж. Златев каза, че там не просто валя, а имаше ураганен вятър. В рамките на 3 минути в разстояние на около 200 метра как се променя обстановката - от ясна видимост, от почистен път, до видимост 50 метра и видимост под 50 метра. Тогава вече има сериозни рискове както за пътуващите, така и за снегопочистващата техника. Това, че се очакват повсеместни валежи, ние имаме ангажирани над 3000 снегопочистващи машини за цялата страна. Плановете и организацията е направена така, че всяка една област и район да работи самостоятелно стига на да не се пречи на работата на снегорините, обясни Георги Златев.

инж. Георги Златев - АПИ: Това, което се случи в участъка между Карнобат и Айтос бяха две пътно-транспортни произшествия с товарни автомобили, чието отстраняване от пътното платно отнема значително повече време. В рамките на 15 минути пред нашия автомобил се образува преспа с височина 50 см. Ако има един самонадеян шофьор, който пренебрегне забраната и който не се движи в колона, а предприеме изпреварване, неминуемо дали след първата или втората преспа той аварира. След което се спира работата на снегорините, а 15 минути са критични.