НОВИНИ

АПИ показа новите терминали за закупуване на електронни винетки

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) показа терминалите за самообслужване, от които шофьорите ще могат да си купуват електронни винетки. Новата система ще заработи от 1 януари догодина, а цените на винетките ще останат същите. Старите стикери, които са валидни след тази дата, ще трябва да се презаверят, като това може да стане след 15 декември.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:54, 18.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Старите винетки ще останат в историята към края на януари, защото тогава изтича срокът за презаверяване на валидните хартиени сткери. Те трябва да останат на стъклото, докато не дойде време за нова винетка.

Инж. Светослав Глосов - председател на УС на АПИ: Който притежава валидна винетка и пропусне да конвентира своята винетка в системата, системата няма да го отчита като нарушител. Тоест няма да му бъдат налагани глоби. Ако такъв водач бъде спрян, винетката му ще бъде превалидирана на място. Презаверяването, както и купуването на нова може да стане чрез 500 терминала в цялата страна. Те ще бъдат монтирани по основните пътни направления и граничните пунктове. Системата ще работи с 8 езика, сред които румънски, сръбски, гръцки и турски.

След като въведем личните си данни в терминалите за самообслужване, получаваме касова бележка и електронна винетка. Личните данни са електронна поща, националност, регистрационен номер и категория на колата. Плащаме с дебитна или кредитна карта.

Подобна е операцията и ако решим да си купим винетка чрез уеб портал или мобилно приложение. Разликата е само, че въвеждаме данните от платежна карта и получаваме винетката по пощата в PDF формат.

Традиционалистите могат да си купят електронна винетка и от старата разпространителска мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов и президентът Радев в задочен спор заради неподписан указ
Премиерът Борисов и президентът Радев в задочен спор заради неподписан указ
Каракачанов представи план за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия
Каракачанов представи план за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия