НОВИНИ

Три месеца след трагедията край Своге: Поставят мантинели на опасния участък

Агенция пътна инфраструктура проверява поставянето на мантинели на пътя Своге - София в участъка, където 20 души загинаха при тежка катастрофа през август. На 5 декември е монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:13, 11.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Три месеца след катастрофата мантинелата на участъка на инцидента не е възстановена. Причина са и следствените действия, тъй като разследващите органи не позволяваха възстановяването ѝ, докато не бъде готова експертизата на мантинелата.

Новата маркировка е от т.нар "шумяща" маркировка, за да може да съдейства максимално на водачите по време на движение. Новата мантинела ще бъде двойна.

инж. Светослав Глосов, Председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура": Решението за такъв тип мантинела е, за да бъде максимално осигурена безопасността. Това е един от най-високите класове на защита от такъв тип катастрофи, които биха се случили.Това е мантинели, които се монтират на магистралите за скорост от 140 км. Пътят Своге-София-Своге е със скорост 50 км, в случая този участък е ограничен на 30 км. Но независимо от всичко, Агенцията пое този ангажимент пред омбудсмана Мая Манолова, с разпореждането на премиера. Графикът, който сме съставили, изготвили сме проекти, които бяха одобрени и виждате, че срокът, който ние поехме пред хората и пред омбудсмана, ще бъде спазен.
инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ: Тази мантинела ще бъде монтирана, съгласно нормите на проектиране. Ще бъде монтирана точно зад бордюра, за да има най-висок клас на задържане. Ще бъде изнесена зад бордюра до ръба на пътното платно.

Срокът 12 декември за монтиране на мантинелата ще бъде спазен.

АПИ е поръчала и проект за извършване на пешеходен надлез зад съоръжението на завоя, с цел обезопасяване на преминаването на пешеходци.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив
Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив
​В НДК започна Международният панаир на книгата
​В НДК започна Международният панаир на книгата