Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата. Това каза в Добрич председателят на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов. Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи.

Добрич

По думите на Атанасов, ТОЛ системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет, допълни още Атанасов. Очаква се системата да заработи през следващата или най-късно през 2019 година. а приходите за година да достигнат до един милиард лева.

инж. Дончо Атанасов - председател на УС на АПИ: "Трафикът на тежкотоварни автомобили, транзитния трафик, който преминава през България е между 8 и 10 000 тежкотоварни камиони на денонощие. Така че само от там да ги сметнете, плюс трафикът, който преминава от Близкия Изток към Западна Европа, който е огромен особено през летните месеци, от там също се губят огромни средства. Това, което е изключително важно за държавата, за агенцията, за министерството, за правителството да бъде изградена ТОЛ системата и този, който най-много руши републиканската пътна мрежа да плаща и най-много."
Бойко Борисов: Държавата може да изгради ТОЛ-системата

Бойко Борисов: Държавата може да изгради ТОЛ-системата

Държавата може да изгради ТОЛ-системата, ако до понеделник не стартира търгът за избор на изпълнител, обяви премиерът във Варна. По думите му, забавян...