НОВИНИ

Аплодисменти белязаха финала на шестия сезон на "Пътуващото лятно кино на БНТ1"

След многото покани за прожекции на открито, снощи закрихме шестия сезон на "Пътуващото лятно кино с БНТ1". Екранът под звездите се завърна на Лятната сцена в Борисовата градина с филма "Слава" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Айше Сали
от Айше Сали
12:07, 09.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Лятото дойде и отново стана време за турне. За шести път поехме към срещи под звездите, а големият екран и новото българско кино ни помагаха по пътя. С любовта на зрителите и енергията на посланиците на кампанията магията стана още по-голяма. И видяхме как вълшебството на седмото изкуство възражда все повече летни кина в България.

Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1: Според мен много важно беше, че тази година Лятното кино успя да мине през много малки населени места. Там, където български филми не са показвани повече от 25 години. БНТ1 е направило 168 прожекции, показало е 57 нови игрални български филма и на практика в много голяма степен с огромно удоволствие своята обществена мисия - да осигурява достъп на всички зрители равен достъп до кино и култура.

Пътешествието ни отведе при неподозирани филмови герои, съживи спомените и донесе още обещания следващата година нашето пътуващо кино да гостува на възстановени летни кина.

След като посетихме 24 населени места, с "Пътуващото лятно кино на БНТ1" се върнахме отново на лятната сцена в Борисовата градина, за да прибавим към 85-те зрители още 1500.

Под звездите ги събра филмът "Слава", а за да им пожелае приятно гледане, дойде режисьорът Петър Вълчанов.

Петър Вълчанов, режисьор: Благодарение на тази инициатива се възстановява доверието на българския зрител към българското кино. И това е много важно. Например това е една от най-многолюдните прожекции на филма ни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ
Необичайно хоби - изработка на бижута от хартия
Необичайно хоби - изработка на бижута от хартия