НОВИНИ

Продължават протестите в Близкия Изток заради Ерусалим

Палестинският президент Махмуд Абас няма да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс по време на предстоящото му посещение в района, прекъсват и официалните палестински контакти със САЩ. Позицията беше оповестена от палестинският външен министър преди спешното заседание на Арабската лига по кризата около решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел. Палестинските жертви на напрежението в Близкия Изток вече са четири.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 09.12.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Ще потърсим нов посредник в преговорите за мир сред нашите арабски братя и международната общност, заяви палестинският външен министър в Кайро. Ще настояваме за резолюция на Съвета за сигурност по решението на американския президент Тръмп, каза още палестинският представител.

В телефонен разговор президентите на Франция и Турция са се договорили двете страни да работят заедно в опит да убедят Вашингтон да преразгледа решението си.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Това е като да хвърлиш агне на вълк. Ерусалим е зеницата в окото ни. Ерусалим е нашата червена линия, нека го знаят.

Двама палестинци загинаха при израелски удари срещу обекти на Хамас в отговор на ракетен обстрел на групировката. Две са жертвите при протестите в деня на гнева след петъчната молитва.

Едностранното решение на Вашингтон не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност, източен Ерусалим е част от окупираните територии, обявиха в ООН Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия. Пред Съвета за сигурност Съединените щати заявиха, че признават очевидното - Ерусалим е столица на Израел. Посланикът на Вашингтон увери, че страната ѝ остава ангажирана с мирния процес в Близкия изток и обвини Световната организация във враждебно отношение към Израел.

Ники хейли - посланик на САЩ: Израел никога няма да бъде и не трябва да бъде потърпевш от споразумение на ООН или някоя група държави, които са доказали, че не зачитат неговата сигурност.

Междувременно протестите не стихват в Газа, на Западния бряг и самия Ерусалим. В Източната му част живеят около 330 хиляди палестинци и около 200 хиляди евреи в десетина селища, които международното право определя като незаконни.

Демонстрант: Заявявам на целия свят, че Ерусалим е на Палестина и на никой друг и ще бъде нейна вечна столица.

Съгласно израелско-палестинското мирно споразумение от 1993-та година окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде договорен на по-късен етап от преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: България трябва да утвърди роля на стабилизиращ фактор на Балканите
Каракачанов: България трябва да утвърди роля на стабилизиращ фактор на Балканите
В Пловдив стават все по-популярни споделените работни пространства
В Пловдив стават все по-популярни споделените работни пространства