Арабската лига осъди плановете на Бенямин Нетаняху да анексира територии от окупирания Западен бряг. Израелският министър-председател обеща, че ако спечели изборите на 17 септември, ще присъедини долината на река Йордан.

© БГНЕС

Предизборно обещание на Бенямин Нетаняху предизвика напрежение между израелците и арабските страни. Размяната на реплики беше последвана от сцени на насилие.

Тази нощ израелските сили бомбардираха 15 позиции на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, след като по-рано от палестинския анклав бяха изстреляни ракети към Израел.

Министър-председателят Нетаняху провежда предизборен митинг в град Ашдот, когато се разнася вой на сирени за въздушна опасност. Той е евакуиран, без да пострада, а малко по-късно продължава речта си, предавана на живо в социалните мрежи.

Инцидентът става само три часа след обещанието на Бенямин Нетаняху да анексира територии от Западния бряг, където живеят 65 хиляди палестинци.

Външните министри на страните от Арабската лига реагираха остро на тези намерения, а високопоставени палестински представители коментираха, че по този начин се унищожават шансове за израелско-палестински мир.