НОВИНИ

Арабският квартет остава твърд спрямо Катар

Арабският квартет, обявил бойкот на Катар, изрази днес готовност за диалог с Доха, но само ако емирството приеме някои условия и се откаже от "подкрепата за тероризма и екстремизма". Това се казва в заключителна декларация след днешната среща на външните министри на Саудитска Арабия, Египет, Обединени арабски емирства и Бахрейн в бахрейнската столица Манама, цитирана от Франс прес.

арабският квартет остава твърд спрямо катар
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 30.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

На 5 юни четирите арабски страни скъсаха дипломатическите си отношения с Катар и наложиха на богатото на газ емирство жестоки икономически санкции.
Четирите арабски страни засега се въздържаха да наложат нови наказателни мерки срещу малката монархия от Залива, посочва Асошиейтед прес.
За отмяната на тези санкции на 22 юни те поискаха Доха да удовлетвори 13 техни искания, сред които закриването на телевизия "Ал Джазира" и на турска военна база, както и преразглеждане на отношенията с Иран, който е регионален съперник на Саудитска Арабия. Катар отхвърли всички искания с мотива, че накърняват суверенитета му.
В декларацията, цитирана от АФП, четирите страни посочват, че санкциите срещу Катар са "суверенни актове, които съответстват на международните закони". Те твърдят, че Катар възпрепятства участието на неговите граждани в хаджа - годишното поклонничество в Мека, започващо в края на август.
Катар протестира срещу условията на Саудитска Арабия за поклонничеството на катарците, по-специално да не пристигат в страната директно от Доха със самолети на Катарските авиолинии (Qatar Airways).
Снощи, в навечерието на срещата в Манама, кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа призова "към солидарност на всички арабски страни за борба с тероризма и пресушаване на източниците за неговото финансиране".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установиха майката на изоставеното бебе в София
Установиха майката на изоставеното бебе в София
Полицията издирва родителите на бебе, намерено в столичния квартал Младост 1
Полицията издирва родителите на бебе, намерено в столичния квартал "Младост" 1