Италианската полиция разби две престъпни групи в Сицилия, които са чупили крайници на жертви с цел инсцениране на пътнотранспортни произшествия. Престъпниците са били специализирани в измами на застрахователни компании.

Над 40 души бяха арестувани от италианската полиция в Палермо, след като разследване установило схемата на измамниците. Полицията успяла да се добере до лъжливи показания на свидетели, фалшиви медицински документи и доказателства, че физиотерапевтичните центрове не са осигурявали нужната рехабилитация на пострадалите.

Жертвите са били най-вече наркозависими, алкохолици и психично болни. След като били пребивани от мафиотите, им е била обещавана част от застрахователната полица, но реално са получавали малко над 300 евро. А самите престъпници са се представяли за роднини на пострадалите.

Разследването на измамите започнало през 2017 година, след като аутопсията на мъж от тунизийски произход, обявен по документи за починал при катастрофа показала, че причината за смъртта му е инфаркт, причинен от тежко пребиване.