Напрежението между Косово и Сърбия за пореден път е опасно близо до точката на кипене. Сръбското население на северните косовски общини протестира срещу въвеждането на 100-процентови мита за вноса на стоки от Сърбия. Властите в Прищина избраха точно този момент, за да изпратят спецчасти на косовската полиция в северната част на Косовска Митровица, за да арестуват заподозрени в убийството преди 10 месеца на опозиционния политик Оливер Иванович.

Трима са арестуваните заподозрени за убийството на Иванович сърби, като двама от тях са служители на косовската полиция. Четвърти сърбин е задържан, защото не се подчинил на косовските албански спецполицаи. Акцията е проведена в 5,30 ч. сутринта. Кметът на Северна Митровица Горан Ракич я нарече "брутално малтретиране" с очевидна цел.

Горан Ракич, кмет на Северна Косовска Митровица: Всички сърби да се махнат от тук. Защото не се представят никакви доказателства за това, за което са обвинени нашите съграждани.

В Прищина са на противоположната позиция.

Риза Шилова, следовател от косовската полиция: При арестите открихме доказателствен материал за разследването.

Става дума за автомати "Калашников", ръчни гранати и дрон. Но независимо от това сръбската общност реагира остро, защото осъмна днес и с недостиг на стоки от първа необходимост. Това се дължи на решението отпреди два дни на косовските власти да наложат непосилни мита върху всички внасяни от Сърбия стоки.

Горан Ракич, кмет на Северна Косовска Митровица: Утре няма да имаме нито хляб, нито мляко. Няма да имаме нормални цивилизовани условия за живот.

Косовските власти обаче настояват, че високите мита ще останат докато Сърбия не признае независимостта на Косово.

Кадри Весели, председател на парламента на Косово: Сърбия трябва да схване, че политиката й не помага за мирното съжителство на албанците и сърбите.

С едночасови пътни блокади отвърнаха косовските сърби в северните общини. Пред БНТ Горан Ракич заяви, че тези протести ще продължат до отмяната на митата и освобождаването на арестуваните.

Горан Ракич, кмет на Северна Косовска Митровица: Няма да позволим на Прищина пак да използва брутална сила срещу невъоръжения сръбски народ.

Кметът на Северна Митровица се зарече да направи възможното да не се стигне до сблъсъци. От президента на Сърбия Александър Вучич Ракич очаква да помогне за това с контактите си на международната сцена.