НОВИНИ

Арести в Израел заради пожарите

Най-малко 12 души бяха арестувани в Израел по подозрение, че са предизвикали част от пожарите тази седмица. Огнищата наложиха евакуацията на близо 80 хиляди души. Потушаването на пожарите продължи и днес, а обстановката е усложнена заради сухото време и силния вятър.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:03, 25.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Първият пожар избухна в понеделник и оттогава насам противопожарните екипи погасяват една стихия, а на нейно място се възпламенява друга. Повечето от стотиците пожари пламнаха в района на Ерусалим и град Хайфа. Вчера над 60 хиляди души от пристанищния град бяха евакуирани от домовете им, след като центърът беше обхванат от огнена стихия.

Мишал Замир - жител на Хайфа: Майка ми живее тук и вчера, като чух, че има пожар избягахме. Към полунощ се върнахме и заварихме цялата тази бъркотия, всички албуми, спомените на родителите ми са опожарени.

И днес огнеборци продължават да гасят пламъците. Помощ им оказват редица държави от региона и от Европа. Съединените щати изпратиха най-големият в света самолет за борба с огнени стихии - супертанкер. На помощ се притекоха и палестински огнеборци.

Ури Джиботеро - говорител на противопожарните екипи в района на Хайфа: Наистина оценяваме помощта на палестинските ни братя. Това е много добър начин да покажем на света как пожарникарите споделят едни и същи ценности - да се грижат за хората, да спасяват живот.

12 души са задържани през последните 72 часа, всички те са или израелски граждани от арабски произход, или палестинци. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е изправена пред нов вид тероризъм и подчерта, че поне някои от пожарите са предизвикани умишлено.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: Всеки умишлено предизвикан пожар е тероризъм и ние ще го третираме като терористичен акт.

Над 100 души бяха ранени, но няма загинали при серията от пожари в Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 бежанци с обвинения за размириците в Харманли
18 бежанци с обвинения за размириците в Харманли
Семейство с три деца остава на улицата?
Семейство с три деца остава на улицата?