НОВИНИ

Арести в Русия след протести срещу корупцията

Кремъл отхвърли призивите на Европейския съюз и Съединените щати да бъдат освободени задържаните демонстранти след вчерашните масови протести в Русия. Те напомниха протестите от 2011 и 2012 г., но дали ще се разраснат? Руската редакция на Би Би Си събра коментари на руски и чуждестранни анализатори.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:41, 27.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света
арести русия протести корупцията

Алексей Навални получи глоба от 20 000 рубли (около 325 евро) за организиране на неразрешен протест и 15 дни лишаване от свобода за съпротива по време на ареста. Опозиционерът очакваше такова решение.

Алексей Навални, опозиционен водач: Отдавна не очаквам в съдилищата друго решение, освен обвинително. Ще бъде административен арест.

Говорителят на президента Владимир Путин отхвърли призивите за освобождаване на арестуваните, които само в Москва са над 1000 души.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Всъщност това, което видяхме вчера на някои места, особено в Москва, представлява провокация.

Според Песков са подмамени малолетни да участват в неразрешени действия срещу възнаграждение. Много млади хора участваха в антикорупционните походи по повод разкритията на фонда на Навални за необявено богатство на премиера Медведев.

Блогърът достига до младежите в социалните медии, които те използват. Навални доказа, че можe да увлече хора против корупцията, която е добре известна в Русия, посочва британски анализатор. Дали ще се повторят протестите от преди пет години. Властите вече знаят как да овладяват такива ситуации. Но причините за недоволството на хората от тяхното социално и икономическо положение не са изчезнали. Има очаквания за голяма протестна вълна, но не и прогнози докъде ще стигне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха монета за един милион долара
Откраднаха монета за един милион долара
ДРУГИТЕ новини: Елтън на 70
ДРУГИТЕ новини: Елтън на 70