НОВИНИ

Арести в Тунис заради атаката в Берлин

В Тунис са арестувани племенник на берлинския атентатор Анис Амри и още двама младежи. Според тунизийското вътрешно министерство тримата са членове на терористична клетка. Племенникът признал, че подкрепя Ислямска държава, че е комуникирал с чичо си чрез криптиран чат и че роднината му е изпратил пари, за да отиде при него Германия. Племенникът също така казал, че чичо му е емирът на базирана в Германия джихадистка група, наричана бригадата Абу ал Уала.

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 24.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Засилени мерки за сигурност в Европа  

Издирването на съучастници продължава и в Германия, а също в Италия. След ликвидирането на атентатора вчера в Милано в Европа остават в сила засилените мерки за сигурност и много въпроси.

Няма провал на службите, твърди пред Билд германският вътрешен министър Томас де Мезиер по повод нападението на берлинския базар и операцията по издирване на извършителя, който успя да стигне чак до Италия. Във Франция полицията обяви, че проверява с точност дали терористът е минал транзит през нейна територия от Германия към Италия. В чантата му бе намерен билет за влак, според който се е качил в южния френски град Шамбери и е минал през Торино, докато стигне до Милано.

За самата Франция степента на терористична заплаха остава много висока, но без да се конкретизира за коледните празници. За френските служби след случилото се в Ница берлинският атентат още веднъж е потвърдил, че е нужна засилена активна и пасивна охрана на местата, където се събират много хора. Днес и утре във Франция ще патрулират над 90 хиляди полицаи, жандармеристи и военни.

В Рим кметството забрани влизането на товарни автомобили в историческия център за коледните и новогодишните празници. Ще се допускат само малки ванове с лекарства, храна и поща, но през четири контролни пункта. Пазарите в Рим - 350 на брой - са с полицейска охрана. Патрулки и военни джипове са разположени на всеки сто метра по улиците към Ватикана.

На военно летище в Рим роднини, президенът Серджо Матарела и представители на правителството посрещнаха самолета с тленните останки на младата италианка, която загина при нападението в Берлин. Сред 12-те жертви на базара са израелка и чехкиня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Десетки хиляди християни се събраха за Коледа във Витлеем
​Десетки хиляди християни се събраха за Коледа във Витлеем
​Жандармерия на ключови места в столицата по време на празниците
​Жандармерия на ключови места в столицата по време на празниците