НОВИНИ

Арестите в ИАРА са за 59 000 лв., изплатени по европроекти

Започнаха разпитите на задържаните от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заради подозрения за злоупотреба с евросредства. Арестите бяха извършени миналата нощ.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:00, 25.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Задържаните са трима: Янчо Янев - изпълнителен директор, Златин Георгиев - инспектор в агенцията и Петър Генов - представител на сдружение с нестопанска цел, на което е изплатена субсидията.

Разследването е за 59 хиляди лева, изплатени по европейски проекти. Според следствието вината на директора за злоупотребите все още се изяснява. Очаква се до довечера да бъдат повдигнати и обвиненията към задържаните.


;

Все още текат разпити на задържаните. Очаква се до края на деня на тримата да бъдат наложени обвинения. В момента те се намират в ареста в Бургас. Задържаните са Златин Георгиев, инспектор от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, който успял да източи 60 000 лева евросубсидии по програмата за рибарство и аквакултури.

Как е станало това? - Направил фирма на името на тъща си и представил проект пред шефа на агенцията Янчо Янев. Тъщата - Бонка Тодорова не е арестувана, защото нямала представа, че е подписвала фалшиви документи. Златин Георгиев имал помагач - Петър Генов, който е 3-ият задържан. Той не е служител на агенцията, но чрез неговото сдружение "Морски звуци" са представени неверни документи пред Изпълнителната агенция. В документите е било посочено, че дружеството има разрешително за улов на калкан, което всъщност не било вярно. Информацията е на прокуратурата. Така със съгласието на Янчо Янев, директора на ИАРА - прокуратурата има доказателства за това, че фирмата била одобрена по европейския проект за улов на калкан с фалшиво разрешително.

Става въпрос за периода март-октомври миналата година.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че документи се проверяват и в Държавен фонд "Земеделие", за да се установи дали няма участие в тази измамна схема и на лица на по-високо ниво. Ето какво още заяви тя:

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: До момента и 3-те лица не са привлечени като обвиняеми. Очакваме да приключат разпитите. Ще бъдат разпитани и лица от различните комисии, които имат отношение към цялата процедура. Но до момента доказателства за участие на други лица в това деяние няма.
;

Офисът на агенцията в Ямбол днес работеше нормално. Оттам съобщиха, че в самия офис снощи не е имало обиски. Подобна е ситуацията и в централния офис на изпълнителната агенция в Бургас. Служителите дойдоха на работа, но отказаха да говорят за арестите. До входната врата на агенцията е оставена каса, която вероятно е била обект на вчерашната акция. Ето как отговори на въпроса какво точно са проверявали от ДАНС, зам.-директорът на изпълнителната агенция Ясен Киров.

Ясен Киров, зам.-директор на ИАРА - Бургас: Проверяват оперативна програма "Рибарство и аквакултури". Проверяват документите за квотите за калкан, но не и документи за мидените ферми. Нищо не мога да ви кажа. Нямам никаква информация. Дори не знам кои са задържаните.

По представения днес случай тепърва ще има още информация. Усвояването на евросубсидии е невъзможно за обикновените рибари по морето. Разрешителни за улов на калкан печелят единствено и само големите рибарски кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само две линейки във Варна са годни за работа
Само две линейки във Варна са годни за работа
Над 35 000 трудоспособни българи напускат страната ни годишно
Над 35 000 трудоспособни българи напускат страната ни годишно