НОВИНИ

Арестите в ИАРА са заради съмнения за злоупотреби с евросредства

Тази нощ са задържани изпълнителният директор Янчо Янев, служител на агенцията и представител на търговско дружество, което е получавало през агенцията европейски средства. Арести са извършени в Бургас, София и Ямбол от специализираното звено "Антикорупция". Подробности разказва Зоя Велинова.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 25.10.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Тримата са задържани за 24 часа, като се очаква до края на деня да им бъдат повдигнати обвинения. 13 разследващи екипа извършиха претърсвания и изземвания в различни помещения. Преди това, в рамките на няколко месеца лицата са били следени по сигнал, че срещу неверни данни фирми са получавали евросубсидии.

От кореспондентите ни в Бургас научихме, че Централата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в която снощи имаше акция на ДАНС, днес е отворена. Служителите влизат за работа, но отказват да говорят за вчерашните арести. До входната врата на агенцията е оставена каса, която вероятно е била обект на вчерашната акция.

Офисът на „Рибарство и контрол" в Ямбол е отворен и не и обискиран тази вечер, съобщи служителката Детелина Василева, която отговаря за административното обслужване. В ямболския офис на агенцията не знаят и кои са фирмите, спечелили проекти по оперативната програма, защото те кандидатстват директно в Бургас.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че документи се проверяват и в Държавен фонд "Земеделие" за да се установи дали няма участие в тази измамна схема и на лица на по-високо ниво. Ето какво още заяви тя.

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор
"Като цяло става дума за злоупотреби с евросредства средства.За предоставяни неверни данни, които са обосновало плащане на различни европрограми на средства от ЕС. Като за неверността на данните е бил осведомен изпълнителния директор на ИАРА. Който, между другото е едно от задържаните лица".

ИАРА управлява Програмата по рибарство, чийто бюджет за периода до 2020 г. е 113 милиона евро, от които 88 милиона идват от еврофондове. Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци. Предишният програмен период имаше сериозни проблеми с изоставане при усвояването на парите. Директорът на агенцията по рибарство Янчо Янев беше назначен на този пост през 2014 г. след поредица от скандали в агенцията, свързани с недоброто ѝфункциониране, като сигнали за това бяха получени включително и от ЕК.

Любопитен детайл е, че преди 5 месеца в МЗХ беше назначен и нов заместник-министър, който специално да отговаря за Програмата за рибарство. На този етап обаче от министерството се въздържат от коментар по случващото се.

Събирането на доказателства и разпити на свидетели продължава. Повече подробности за акцията, задържаните, парите и проекта ще станат ясни по-късно днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България одобри споразумението между ЕС и Канада
България одобри споразумението между ЕС и Канада
Президентът Плевнелиев отрече да е бил министър, издигнат от кръга „Капитал
Президентът Плевнелиев отрече да е бил министър, издигнат от кръга „Капитал"