НОВИНИ

Арестуваха бивш агент на ЦРУ, подозиран, че е "къртица" на Китай

Бивш служител на ЦРУ е бил арестуван през нощта срещу вторник на нюйоркското летище "Дж. Ф. Кенеди" по подозрение, че незаконно е придобил строго секретна информация, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:02, 17.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
арестуваха бивш агент цру подозиран къртица китай

Според разпространено вчера съобщение на министерството на правосъдието на САЩ задържаният 53-годишен американски гражданин Джери Чун Шинли, сега постоянно пребиваващ в Хонконг, е бил на работа в ЦРУ от 1994 до 2007 г. Достигнал е до статут с допуск до документи с най-висока степен на секретност.

В съобщението на правосъдното ведомство се посочва, че през 2012 г. агенти на ФБР са претърсвали хотелски стаи, в които е пребивавал Джери Чун. При обиските са били открити две тефтерчета с изписани на ръка данни, сред които истинските имена и лични номера на агенти на ЦРУ, действащи под прикритие.

Арестуваният се е явил във вторник пред федерален съд в Ню Йорк, но обвиненията срещу него ще бъдат предявени в щата Вирджиния, където е седалището на ЦРУ.

ТАСС цитира "Ню Йорк таймс", според който Джери Чун е заподозрян, че е предоставил на китайските спецслужби информация, чрез която те са разкрили информатори на ЦРУ в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дронове ще следят състоянието на реките в област Пазарджик
Дронове ще следят състоянието на реките в област Пазарджик
От 22 до 28 януари в Гърция ще има фермерски блокади
От 22 до 28 януари в Гърция ще има фермерски блокади