В Сао Пауло арестуваха бивш бразилски президент в рамките на мащабно разследване за корупция. Мишел Темер е обвинен за вземане на подкупи във връзка със строеж на атомна електроцентрала. Задържани са още девет души, сред които бивш министър и близък съюзник на Темер.

© снимка: АРХИВ

78-годишният Мишел Темер е ръководел "престъпна организация", съобщиха прокурори. Тя е действала при строителството на атомна електроцентрала и е отклонила сума в размер на повече от 470 милиона долара. Днешната операция е наречена "Радиоактивност" и е част от операция "Автомивка" - най-мащабното разследване за корупция в Бразилия, при което бяха обвинени над 150 души от политическия и бизнес елита.

Мишел Темер е обект на няколко разследвания за корупция. Той пое президентския пост през 2016 г. след отстраняването от власт на Дилма Русеф и управлява до края на 2018-а. Той става вторият задържан бивш президент на Бразилия. Луис Игнасио Лула да Силва беше осъден за корупция и излежава 12-годишна присъда.

Бразилският президент Мишел Темер оцеля от отстраняване за обвинения в корупция

Бразилският президент Мишел Темер оцеля от отстраняване за обвинения в корупция

Бразилските депутати блокираха делото срещу президента Мишел Темер по обвинение в корупция и така държавният глава бе спасен от временно отстраняване....