Бившият президент на УЕФА Мишел Платини беше арестуван тази сутрин заради подозрения в корупция. 63-годишният французин е задържан от властите в Париж, във връзка с разследването на избора на домакин на Световното първенство през 2022 година.

През 2015 г. Платини беше отстранен от поста президент на УЕФА по настояванe на етичната комисия на ФИФА. Срещу него имаше обвинение, че е получил нерегламентирано плащане от 2 милиона долара от бившия президент на световната централа Сеп Блатер - като резултат и двамата получиха забрана да се занимават с футболна дейност до 2023 г.

Днес основната причина за ареста на Платини е изборът на Катар за домакин на Мондиала през 2022 г. Решението, взето преди 9 години, породи огромни съмнения заради недостатъчно големия интерес към футбола в страната, липсата на богато наследство в този спорт, както и екстремно високите температури, при които ще трябва да се проведат мачовете. Според френското издание "Льо Монд" вниманието на разследващите в момента е приковано от среща, провела се 9 дни преди избора на Катар за домакин на първенството.

Събитието е било организирано от тогавашния президент на Франция Никола Саркози, а там, осен Платини, е присъствал и премиерът на арабската държава Шейх Тамим Бен Хамад Ал Тани. Днес двама от съветниците на Саркози - Клод Геан и Софи Дион - също бяха задържани. Според последната информация Геан е бил освободен, докато Платини и Дион продължават да бъдат в ареста.