Над 20 митничари от митнически пункт Варна-Запад са арестувани късно снощи при акция на ГДБОП, научи БНТ от свои източници. Операцията е проведена след сигнали за получаване на подкуп и за обмитяване на товари по тарифи, различни от законовите.

Известно е, че са задържани повече от 20 души - митничари и други служители на митница „Варна - Запад", които са били на смяна снощи. И днес наш екип видя служители на БОП, които бяха не само на „Варна - Запад", но и в централната сграда на митницата във Варна. Акция е на дирекцията за борба с организираната престъпност. Освен арестите и претърсванията в митническия пункт, са извършени обиски и в домовете на задържаните. По неофициална информация у митничарите в пункта е намерена и голяма сума пари, тъй като акцията е проведена веднага след разпределянето на получена неправомерно сума. Данни за това служителите на БОП са получили чрез специални разузнавателни средства. Специализираната операция започна късно снощи и продължава и днес. Тя е под надзора на специализираната прокуратура, във Варна за нея се разбра след като снощи полицаи с автомати започнаха проверки на всички коли на входовете и изходите на града.

Двама прокурори и съдия от специализираната прокуратура са във Варна, те вече разпитат задържаните и други свидетели и по-късно ще определят какви мерки за неотклонение ще получат служителите на митницата, както и дали всички задържани снощи ще останат в ареста.

Първият кратък коментар по случая направи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

"Прокуратурата ще обяви резултатите. Мога само да поздравя колегите, които работиха по този случай."