НОВИНИ

Арестуваха предполагаеми атентатори, готвили удар срещу Берлин

Задържаха двама мъже и една жена при серия от полицейски обиски и арести в Берлин, Северен Рейн Вестфалия и Долна Саксония. Полицията издирва четири лица, свързани с "Ислямска държава", за които се предполага, че подготвяли нападение на берлинския площад "Александър плац", твърди вестник Билд. Полицията не коментира публикацията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:50, 04.02.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
арестуваха предполагаеми атентатори готвили удар берлин

Издирваните са алжирци на възраст между 26 и 49 години, смята се, че поне един от тях е преминал оръжейна подготовка в Сирия. Двама от заподозрените живеят и работят в Берлин, съобщи германската полиция. Полицейски рейдове днес е имало срещу четири апартамента и два офиса в столицата и различни обекти в провинцията. Конфискувани са компютри, мобилни телефони и скици. В операцията участват 450 полицаи, включително специални части.

Мартин Щелнер - говорител на прокуратурата в Берлин: Става дума за евентуална подготовка на нападения в Германия, по-специално в Берлин. Следваме максимално бързо следите, с които разполагаме и ще продължим да го правим. Има четирима обвинени в този контекст.

Посочената от Билд евентуална мишена - Александер плац в Берлин, е голям транспортен възел и туристическа забележителност, където е телевизионната кула - най-високата сграда в Германия. Един от задържаните е издирван от алжирските власти за връзки с "Ислямска държава".

Мартин Щелнер - говорител на прокуратурата в Берлин: Пребивавал е в център за настаняване на бежанци в Северен Рейн Вестфалия. Той е алжирец, пристигнал неотдавна в Германия под сирийско име.

След нападенията в Париж през ноември германските власти многократно предупреждават за риск от ислямистки удар в стратата. Миналата година бе отменен приятелски мач Германия-Холандия в Хановер. От съображения за сигурност в новогодишната нощ бяха затворени гарите в Мюнхен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН се произнесе в полза на Асандж
ООН се произнесе в полза на Асандж
Променливото време влияе негативно на посевите
Променливото време влияе негативно на посевите