НОВИНИ

Бомбата срещу "Борусия" Дортмунд била заради пари

Германската полиция задържа предполагаемия извършител на нападението срещу автобус на футболния отбор "Борусия" Дортмунд. По данни на прокуратурата експлозивите са били заложени от 28 годишен руснак, който им а и германско гражданство. А целта е била пари.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:17, 21.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според местни медии Сергей В. е задържан рано тази сутрин в Баден-Вюртемберг. Той е бил гост на същия хотел, в който са били настанени играчите на "Борусия". Според разследването нападателят е правил резервации няколко пъти, защото все още не е било ясно кога точно ще играе отборът. След това е искал смяна на стаята, за да гледа към улицата. Предполага, се с идеята да наблюдава местопроизшествието. Служителите на хотела обърнали внимание на руснака, защото в минутите след взривовете вместо да се евакуира, той си поръчал богата вечеря.

Причината за залагането на бомбите била съвсем прозаична - Сергей купил 15 хиляди акции на "Борусия" на стойност 78 хиляди евро и се надявал след инцидента заради срив на стойността им да спечели около 4 милиона евро. По информация на следствието задържаният няма никакви контакти с екстремистки организации.

На 11 април серия експлозии край автобуса на "Борусия" Дортмунд отложи мача им с френския отбор Монако. Ранени бяха защитникът на германците - Марк Бартра и един полицай. Германската прокуратура определи инцидента като терористичен акт. По случая беше задържан 26 годишен иракчанин, за когото се предполага, че е в контакт с терористичната организация Ислямска държава. Но връзка между него и нападението на футболистите така и не беше установена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е предполагаемият нападател от Шанз-Елизе?
Кой е предполагаемият нападател от "Шанз-Елизе"?
Глоби за над 20 хиляди лева наложи Общинският инспекторат в Пловдив за месец
Глоби за над 20 хиляди лева наложи Общинският инспекторат в Пловдив за месец