Антимафиотите от ГДБОП задържали Лилия Геринска в "Овча купел", докато получавала сумата от 10 000 лева, за да уреди обществена поръчка на стойност 2 млн. лв.

Сигналът срещу Лилия Геринска е получен в ГДБОП през август миналата година. От събраните доказателства до момента ставало ясно, че Геринска искала пари от няколко различни дружества, за да им уреди спечелването на обществени поръчки.Тя била председател на комисиите, които оценявали кандидатите и чрез фалшификации на документи и подписи определяла победителя.

Емилия Русинова - административен ръководител на СГП: В делото има доказателства, че по една обществена поръчка, като подарък е получила сума, за да заведе и свои подчинени на почивка.

За поредната обществена поръчка за 2 млн. лева обещала, че ще бъде спечелена от правилния кандидат. Цената за услугата била 15 000 лв. Капаро от 5 и още 10 000 лева взела вчера малко преди да бъде арестувана.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Може би някои от вас са очаквали, че в случая има белязани пари, няма такива. Просто и взимащият, и даващият подкупа не очакваха, че правоохранителните органи знаят за тази сделка.

Управителят на строителната фирма, който занесъл подкупа, не е задържан, защото веднага се съгласил да стане свидетел. Предстои съдът да определи каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Лилия Геринска.