НОВИНИ

Арестуван е гуверньорът на централната банка на Латвия

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е задържан от антикорупционната агенция на страната. От правителството уверяват, че финансовият сектор на страната е стабилен, но призовават за оставката на Римшевич.

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 18.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

След седемчасов разпит в бюрото на агенцията в Рига Илмар Римшевич е бил прехвърлен на друго място в присъствие на адвоката му, В петък, когато гуверньорът е отсъствал от Латвия, са били обискирани домът и офисът му. От антикорупционната агенция не коментират ареста, не е ясно за какво е разследван. Премиерът Марис Кучинскис утре свиква спешно заседание на кабинета, но успокои, че няма опасност за финансовата система на Латвия. Повтори го и финансовият министър.

Дана Рейзниеце-Озола финансов министър на Латвия: Мога да ви уверя, че латвийската финансова система е стабилна. Банките нямат проблеми с ликвидността. Така че вложителите могат да се чувстват напълно сигурни. За да защитим стабилността и репутацията на финансовия сектор, Римшевич трябва да се оттегли от поста, поне докато трае разследването.

52-годишният Римшевич е начело на Централната банка на страната от 2001 година. От януари 2014 г., когато Латвия влезе в еврозоната, е член и на Управителния съвет на Европейската централна банка. Това, според експерти, прави ситуацията много деликатна. Припомнят се неотдавнашни банкови скандали в страната, със съмнение за пране на пари, от корупция и организирана престъпност в Русия и други страни и за заобикаляне на санкциите срещу Северна Корея. Адвокатът на Римшевич обяви, че задържането е незаконно и ще бъде обжалвано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 медала за гимнастичките ни на Гран при в Москва
5 медала за гимнастичките ни на Гран при в Москва
Продължават коментарите за независимостта на Косово и глобалната политика
Продължават коментарите за независимостта на Косово и глобалната политика