НОВИНИ

Арестуван е втори заподозрян за атентата в лондонското метро

Британската полиция арестува втори заподозрян в рамките на разследването на атентата в лондонското метро.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:39, 17.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света
арестуван втори заподозрян атентата лондонското метро

Той е 21-годишен, арестуван е в западен Лондон. Вчера в град Дувър беше арестуван 18-годишен мъж, за когото се смята, че има "ключова роля" в бомбеното нападение. Експерти по сигурността предупреждават, че влаковете се превръщат в новите мишени на терористите.


Вторият заподозрян за атентата в Лондон, е арестуван късно снощи, но от полицията съобщиха новината едва тази сутрин. Той е 21-годишен и е задържан в квартал Хонслол по подозрение за терористична дейност. Мъжът е разпитан и остава в ареста.

Не е освободен и 18-годишният мъж, който вчера беше хванат на пристанището в град Дувър. Според властите, задържането му е "много важна стъпка" в издирването на всички замесени в залагането на бомба в лондонското метро.

Полицията извърши серия от обиски - в Дувър, както и в Сънбъри, югозападно от Лондон. Смята се, че зад взрива на станция "Парсънс грийн" стоят най-малко двама души. Разследването показва, че самоделната бомба не се е взривила напълно, но е била направена така, че да нанесе максимално големи щети.

Няколко спирки на градския транспорт, както и киносалон в Лондон бяха евакуирани вчера, заради сигнали за бомба. Равнището на опасност от тероризъм остава на най-високото "критично" ниво. Жителите на британската столица са с двуполюсни мнения за засилените мерки за сигурност.

Ричард Грийн, жител на Лондон: Хубаво е, че са завишени, защото сами виждаме - във всеки един момент е възможно да се случи нещо. Полицията се старае да се чувстваме спокойни.
Мо, жител на Лондон: Подобни мерки за сигурност са въвеждани и преди, но какво то това? Навсякъде има въоръжени полицаи, сирени.... Изглежда сякаш вършат нещо важно, но всъщност успяват ли да ни опазят?

Експерти по сигурността предупреждават, че влаковете в Европа все по-често се очаква да бъдат мишена на терористите. Терористичните организации призовават своите последователи да атакуват този вид транспорт и дори да предизвикват дерайлиране на влакове. Рискови остават и популярни туристически обекти, където извършен атентат може да нанесе огромни щети и много жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакцията в София е срещу наркоразпространението
Спецакцията в София е срещу наркоразпространението
Иракски Кюрдистан не се отказва от идеята за референдум за независимост
Иракски Кюрдистан не се отказва от идеята за референдум за независимост