НОВИНИ

След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

Арестуваната група телефонни измамници са цяла фамилия и са задържани и най-високите нива. Арестите бяха извършени вчера на територията на Горна Оряховица, Букурещ и Прайова. За последните месеци те са успели да извършат "ало измами" за над 2 милиона лева. Това отчетоха на Национално съвещание на МВР в присъствието на премиера и главния прокурор. Вижте повече от включването в обедните ни новини на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:23, 19.04.2019
5333
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Според разследването тази група е отговорна за двете най-големи телефони измами, извършени в столицата през изминалата година на обща стойност близо половин милион лева. Към момента на задържането групата за пореден път е извършвала телефонна измама спрямо възрастна жена, с която е "работила" повече от една година. Дори тази жена, вярвайки, че съдейства на полицията и към този момент, е прехвърлила на сина на лидера на групата собствения си апартамент, за да съдейства за борбата с телефонните измами.

По време на задържанията в Румъния групата е успяла да изхвърли част от мобилните си телефони в тоалетната и в изпълнение на Европейска заповед за арест румънските власти са извадили телефоните именно от там.

След акцията вчера за първи път имаме цяло денонощие, в което не е направен нито един опит за телефонна измама в България от територията на Румъния или с използването на румънски СИМ-карта. Нещо, което се е случвало между 40-50 опита дневно в спокойните дни и над 140-150 опита дневно, в дните, когато групата е работила по-активно.

Забелязва се в последните месеци, че групата е била много активна.

Работата по тази група е започнала преди около 7 месеца. Тогава техни следи са влезли в полицията и са започнали да ги наблюдават след едно от поредните съвещания, направени от премиера Борисов.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: От министър-председателя беше възложена на МВР, а от г-н Цацаров на специализираната прокуратура да се промени подхода за работа по тези случаи. Досега оценката е, че се работи на парче, предвид това, че измамите са на територията на цялата страна.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Практиката показва, че е необходимо от една страна системен подход - тази операция е резултат именно на системен подход и връзка с чуждестранни партньори и правоохранителни служби и на първо място с оглед спецификата на конкретните престъпления, тези в Румъния.
Бойко Борисов, министър-председател: Не само да покажем, както първоначално в телефонните измами Гешев каза до мулетата, сега виждате цялата престъпна схема и аз се надявам и имотите на тези ще бъдат конфискувани и ако има начин да се обезвъзмездят тези хора, които са потърпевшите би било прекрасно.
;

По време на националното съвещание бяха отчетени и рекордни количества наркотици, задържани през първите месеци на годината.

Оказва се, че има сериозно завишаване на трафика на кокаин и хероин, визирайки последните количества кокаин, намерени по крайбрежието и изхвърлени в Черно море, и трафик на големи количества кокаин от Близкия Изток към България.

Един от последните случаи е на "Капитан Андреево", когато голямо количество хероин е бил задържан като е бил укрит в пода и тавана на машина за боядисване на тъкани в керамични плоскости, които са били така добре направени, че не може да се забележи, че са кухи. Движението на този камион контролирано е продължило към Пловдив, и така е задържан турски гражданин, който е бил получател на наркотика.

По време на съвещанието стана ясно, че е задържан и началник в отряда за борба с тероризма заради това, че е участвал в изнудване за плащане на откуп на откраднат автомобил. Задържан е по сигнал на жена, чийто автомобил е бил откраднат.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е служител в отряда за борба с тероризма
Задържан е служител в отряда за борба с тероризма
Депутатите приеха правилата за пенсиите
Депутатите приеха правилата за пенсиите