НОВИНИ

Арестуваните български лекари в Босилеград искат намеса от здравното ведомство

Арестуваните в Босилеград и после освободени лекари ще подготвят предложения към здравното министерство, за да бъде оказан достъп до специализирана медицинска помощ на българите там. В Босилеград живеят около 9 хиляди българи, които според лекарите, са оставени без здравеопазване и образование. Те призовават българската държава да се намеси.

Мина Петрова
от Мина Петрова
18:46, 14.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Предложенията са три:

  1. Специализираната медицинска помощ да се извършва на територията на България. За българите в Западните покрайнини да бъде осигурен транспорт до най-близкия български град - Кюстендил, където да получават необходимата им медицинска помощ.
  2. Да се сформира делегация в здравното министерство от специалисти, които да се запознаят с условията на труд в Босилеград и нуждите на българските медици,работещи там, и след това да предоставят необходимата апаратура и техника.
  3. А за лекарите, които работят в Здравния дом и желаят да получат следдипломна квалификация - да им бъде позволено, при максимално финансово облекчение, да получат тази квалификация в болниците у нас.
Д-р Валентин Янев, инициатор на акцията: "Ние като комитет и аз като човек с двама-трима ентусиасти не можем да се преборим с Република Сърбия. Тук трябва да се действа на държавно ниво."
Иван Николов, директор на Културно-информационния център в Босилеград: "Положението на българското малцинство в Република Сърбия в началото на 21 в. не може да остане такова, каквото е зачертано в началото на 20 в. Трябва да му се създадат нормални условия за живот и работа."

В отговор на упреците към тримата лекари, че са отишли да лекуват, без да предупредят официалните власти, Валентин Янев заяви, че единствената им цел е била да помогнат на хората с безплатни устни консултации.

Д-р Валентин Янев, инициатор на акцията: "Преглеждам им снимките, изследванията, преслушвам ги и им казвам какво трябва да свършат по-натам, какво трябва да направя - трябва да отида до Министерството на здравеопазването до Белград и да измина цялата тази процедура, за да мога да им дам консултации ли?"

Скоро лекарите ще изготвят документ с предложенията и ще поискат среща, за да го представят на Министерството на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Генерал Тошево искат законодателна промяна за опазване на земите
В Генерал Тошево искат законодателна промяна за опазване на земите
40 лева коледна добавка ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии
40 лева коледна добавка ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии