Устройственият план за изграждане на София предвижда в града да живеят 2,5 милиона души, с един милион повече от сега. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Софпроект" арх. Любо Георгиев в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".

София

Това показват анализите на фирмата, която е анализирала плана, приет преди 10 г. По време на приемането му водеща е била частната собственост, като не са правени добри регулации на кварталите и не са използвани възможностите за отчуждаване, за да се предвиди изграждане на градинки, училища и улици.

Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект": Това трябва да ни подейства като отрезвяващ шамар, защото и сега градът се задъхва като инфраструктура.

Според него при изпълнение на плана, на жител ще се падат по 30 кв. метра жилищна площ, като за комфортно съществуване са необходими поне 40 кв. метра.

Георгиев посочи, че проблемът с презаселване е най-сериозен в южните квартали "Стрелбище", "Лозенец" и "Иван Вазов", докато северната част на града винаги е била неглижирана.

Той призова гражданите да се интересуват от устройствените планове и да вземат отношение при обсъждането на ново строителство, защото само така плановете могат да бъдат променяни.