Пространството около най-голямата жп гара у нас ще има нов вид. Проектът е на бюрото на архитекта Ангел Захариев, той спечели конкурса за вторичен градски център на Столичната община и Фондация "Визар". .

Какво ще бъде новото на това знаково място - гост в "Денят започва" арх. Ангел Захариев.

Има няколко водещи послания, които се отправят в проекта - първото е, че трябва да се смени моделът на функциониране на градското пространство - в момента то е доминирано от автомобилите, обясни архитект Захариев.

архитект Ангел Захариев: Ние имаме поредица от препятствия, излизайки от вестибюла на Централната гара, искайки да пресечем от другата страна на "Мария Луиза", всъщност ние трябва да преминем през един тъмен, неудобен подлез, неуютен, мрачен, миришещ в момента, а в същото време автомобилите се разхождат горе в градското пространство, където е мястото на хората.


Опитваме се да обърнем този модел - хората да ги изкараме на нивото на терен, каквато е съвременната градоустройствена практика, подчерта Захариев и допълни, че градът е за хората, а не за автомобилите. Идеята е и да се създадат най-кратките пътища от автобусните спирки до пространството на гарата.

Булевардът не изчезва, влиза под земята, обясни той.

архитект Ангел Захариев: Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни преминавания, без много стълби, без много препятствия, те да могат да се използват за различни събития - културни, спортни и т.н.