НОВИНИ

Арх. Здравко Здравков: Защитихме междублоковите пространства на София

С приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община се създадоха конкретни правила, над Околовръстния път дадохме кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното - до 75 метра. В историческия център е 50 метра максималната височина. Защитихме междублоковите пространства, т. нар. "градинки". Те попадат под специална защита и не могат да бъдат заменяни за нищо друго. Това коментира в "Денят започва" главният архитект на София Здравко Здравков.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 04.04.2018
7731
Чете се за: 00:17 мин.
У нас

С промяна в Общия устройствен план ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде разрешено високото строителство. Най-важните условия за създаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп. Иначе тези зони са обречени да се превърнат в едни модерни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния изход на София в посока Сърбия.

За облагородяването на новата пешеходна отсечка от бул. Витоша, между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" ще бъде обявен международен конкурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационни табла ще помагат на туристите да се ориентират по-лесно в София
Информационни табла ще помагат на туристите да се ориентират по-лесно в София
Защо държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ?
Защо държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ?