С приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община се създадоха конкретни правила, над Околовръстния път дадохме кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното - до 75 метра. В историческия център е 50 метра максималната височина. Защитихме междублоковите пространства, т. нар. "градинки". Те попадат под специална защита и не могат да бъдат заменяни за нищо друго. Това коментира в "Денят започва" главният архитект на София Здравко Здравков.

София

С промяна в Общия устройствен план ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде разрешено високото строителство. Най-важните условия за създаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп. Иначе тези зони са обречени да се превърнат в едни модерни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния изход на София в посока Сърбия.

За облагородяването на новата пешеходна отсечка от бул. Витоша, между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" ще бъде обявен международен конкурс.

В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м.

В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м.

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 м. Това реши парламентът, като прие окончателно на второ...