До края на месец май се очаква да приключи мащабният ремонт на ул. "Граф Игнатиев". Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 главният архитект на София Здравко Здравков. Той гостува с коментар за ремонтите в центъра на столицата, както и предстоящото обновяване на парк Борисова градина.

Качеството на ремонтите изцяло зависи от няколко фактора -проектна документация, строителен надзор и качество на изпълнителите. Очевидно, все някъде в някое от тези три звена нещо е скъсано. Още от 2013 г ние сме в една ситуация да обясняваме на хората проекта с най малките му детайли, обясни арх. Здравков.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Желанието ни е до края на месец май да приключим работа по ремонта на "Граф Игнатиев". Сериозна е мобилизацията на обекта, има доста забележки, които трябва да бъдат отстранени. Нашето желание е ремонтът да бъде изпълнен качествено и да удовлетворява и нас като възложител на проекта.

Относно удължените срокове на ремонт на централните улици "Шести септември" и "Иван Вазов" заради подмяна на инсталация на дружеството "Топлофикация", Здравков беше категоричен, че вината за това е именно на компанията.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: В момента в който започнаха ремонтите, се оказа, че трябва да се промени и шахта на "Топлофикация" на кръстовището на "Иван Вазов" с "Шишман". Оперативен център беше направен още преди две години, имахме срещи със "Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация", на които беше заявено, че няма да се правят ремонти. Аз като главен архитект, не се занимавам с координацията на процеса, но те заявиха, че няма да правят ремонти.
Ремонтите в центъра на София ще продължат и догодина

Ремонтите в центъра на София ще продължат и догодина

Причината е, че подземната инфраструктура по улиците "Цар Иван Шишман" и "6 септември" имат нужда от подмяна. Това означава, че тези улици няма да са...

Арх. Здравков обясни още, че в момента тече конкурса за ремонт на пл. "Света Неделя", за който има 14 кандидата. Апелирам дебата да бъде в ранна фаза на конкурсите, подчерта архитектът.

Относно Борисовата градина, той беше категоричен, че спечелилият проект на арх. Ковачев е най-консервативен и предвижда запазване изцяло на съществуващото в парка.

По въпроса за строителството на два небостъргача в София, арх. Здравков заяви, че такава сграда в квартал "Стрелбище" няма да има и теренът е отреден за озеленяване. По въпроса за спорната сграда в "Лозенец", той обясни, че казусът е от 2007 г., издадена е заповед за спиране на строежа от ДНСК, която собственикът обжалва и сега предстои съдебен процес.

Не ми оказват натиск, но трябва да се отбележи, че материалният интерес към жилищното строителство в София е огромен и всеки инвеститор има интерес да получи по-бързо своите документи, заяви на финала на разговора арх. Здравков.

„Артекс” обжалва заповедта за спиране строежа на „Златен век“

„Артекс” обжалва заповедта за спиране строежа на „Златен век“

„Артекс–Златен век“ ООД обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата „Златен век“, съобщиха от фирмата. Жалбата в ДНСК е получена на 25 април,...