НОВИНИ

Археологическата карта на България вече е достъпна

Археолози от цяла Европа обединиха данните си за научните археологически изследвания и ги направиха достъпни за всички. Интернет порталът Ариадне е европейски проект, в който Националният археолоически институт и музей има значимо участие. Така за първи път става достъпна и археологическата карта на България.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 11.02.2017
20110
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Ариадне е портал, зад който се вие дълъг път назад във времето. Който дава възможност на всеки да крачи уверено в света на археологията, да види стотици изумителни находки, да разбере подробности заключени до сега в научните публикации.

Съвсем като Ариадна, която помогнала на Тезей да намери пътя в лабиринта, следвайки нишката от нейното кълбо.

Надежда Кечева - археолог: И абревиатурата е доста добра, отговаря на това, което проектът прави.Тук могат да се намерят всякакви по вид данни за теренни издирвания, за археологически разкопки, за монетни, лесно може да бъде търсено по местоположение хронология и по вид обекти.

Ариадне събира и интегрира базата данни на 24 научни и технически организации от 16 европейски страни. И участието на Националния археологически институт определено е значимо. И в Ариадне правят достъпна за първи път част от археологическата карта на България с близо 500 големи обекти.

Доц. д-р Георги Нехризов, Национален археологически институт с музей, БАН: Показахме, че сме направили неща, които другите, голяма част от колегите в Европа, все още не са направили.

Порталът дава възможност на всеки да попълва базата данни, музеите да качват снимки и 3D изображения. Като това - въздушно лазерно сканиране, което прави видим археологическия обект под гъста горска растителност.

Доц. д-р Георги Нехризов, Национален археологически институт с музей, БАН: Това е снимано в гората в крепостта "Св. Марина", която впрочем беше известна, но се оказа, че крепостта е два пъти по-голяма отколкото ние знаехме.

Ариадне вади нашите археологически обекти от сянката и ги осветява за Европа и света. Преведени на английски език, с уеднаквени мета данни, с приравнени термини, речници и хронологически периоди, те вече са достъпни за всеки. И нашето наследство и работата на учените ни може да се радва на по-голямо признание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на виното и любовта в Сопот
Ден на виното и любовта в Сопот
Без достъп до фармацевтични услуги в седем области на страната
Без достъп до фармацевтични услуги в седем области на страната