НОВИНИ

Разкриха първите улици на Велики Преслав и токсични водопроводи за болярите

Археолозите успяха да разкрият първите улици на Велики Преслав или съществуващата преди него военна крепост. Заедно с това вече е ясно как е планирана и построена първата българска столица, стигнаха и до водоснабвидетлана система на града. Проследявайки водопроводите, учените стигат до неочакван извод - водата за първенците на града изглежда е била токсична. Репортаж на Мария Чернева и Анна Андреева

Мария Чернева
от Мария Чернева Анна Андреева
08:49, 20.10.2019
9545
Чете се за: 03:32 мин.
Новини от миналото

Така е с археолозите. Никога не спират до основите. Трябва да стигнат и до замисъла на строителя. Затова сега проучват пространството между дворцовите сгради. Оказва се, че строителите са оставили доста улики, които разкриват прецизна планировка.

Снежана Горянова - ръководител на археологическите разкопки, НАИМ-БАН: Столичният град е добре и внимателно планиран предварително преди строителството още в ранните му етапи, добре водоснабден, водоснабдителната система е изградена планомерно, целенасочено още преди залагането на основите на сградите.

За сега археолозите са попаднали на 6 канала, които са снабдявали с вода града от близки височинни водоизточници.

Те са доста големи, значи е бил голям дебитът.

Снежана Горянова: Да, доста голяма е и възможността за доставка на водата, защото се използва по гравитачен път, т.е. трябва да се осигурява възможност при по-голям дебит да може да поемат тръбите този дебит.

Розов хоросан и подово отопление. Значи сме в банята.

Баните в Преслав определено следват византийския или римския модел. Но изглежда са били за индивидуално ползване.

Снежана Горянова: Но има известен регрес от римската традиция, където банята е била една обществена сграда за общуване, за обмен на мнения, за политика, за култура.

Освен вода за домакинствата, в книжовното средище очевидно водата е носела и естетика.

Снежана Горянова: Имаме сведения за Преслав, че кавхан Исбул, един от важните боляри в държавата, е построил водоскок, т.е. това е било достойно за отбелязване в историята, събитие, което е важно, нещо което може да направите като дар на владетеля

Водно огледало може би с водоскок - навремето си е било голям лукс.

Към лукса спадат и оловните тръби във владетелските Определено не са знаели колко е отровно това за тях.

Как им се е отразила обогатената с олово вода, няма сведения, можем само да гадаем. Археологическите проучвания засега могат да сложат край на други догадки. Какво е имало тук преди Преслав. За щастие, строителите на града не са разчиствали много. Не са си прочистили дори бъркалата за хоросан и първите улици на аула още са там.

Снежана Горянова: На укреплението на Преслав, което е съществувало още от времето на хан Омуртаг. Тъй като най-вероятно именно за Преслав се отнася това сведение за построяването на Аул на Тич. А не за известния сега Омуртагов аул при хан Крум.

От предстоличния период учените откриват и постаменти за голям дървен подиум, предназначението му още не е разгадано. Между дворцовите постройки откриват и дървени навеси за конете. Но разкритите до тук улици около двореца не носят следи от колела. Ще търсят отговорите при следващи проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачка ще засегне над 300 полета в Германия днес
Стачка ще засегне над 300 полета в Германия днес
Продължават протестите в Испания
Продължават протестите в Испания